Jezik

eng

Pratite nas

Program

Lajla je osamnaestogodišnja devojka marokanskog porekla, rođena i odrasla u Amsterdamu. Ona je pametna, duhovita i tvrdoglava. U vremenu neprekidne terorističke opasnosti, svakodnevno se suočava sa sve većim podozrenjima prema devojkama u maramama i mladićima sa bradama. Dok njeno ogorčenje raste, njena vera jača. Pridružuje se grupi radikalnih muslimana koji se bore za svoje ispovedanje islama.

Kada policija uhapsi nju i njenog miroljubivog brata, ona se oseća povređenom i odlučuje da napusti dom i uda se za harizmatičnog Abdela, s kojim putuje zemljom i prikuplja novac za „pravednu stvar". Pošto su bili umešani u pucnjavu između grupe džihadista i policije, moraju da beže na Bliski Istok. Tamo, međutim, Lajla dospeva u strogo patrijarhalnu sredinu, koja je udaljava od Abdela i guši njenu unutrašnju potrebu da ima kontrolu nad sopstvenom sudbinom.

Država:
Holandija, Belgija, Nemačka, Jordan , 2016
Program:
Glavni program - takmičarski
Trajanje:
98’
Režija:
Mijke de Jong
Scenario:
Jan Eilander, Mijke de Jong
Uloge:
Nora El Koussour, Ilias Addab, Hassan Akkouch, Mohammed Azzay, Esma Abouzahra, Bilal Wahib, Yasemin Cetinkaya, Suchil Gholamalizad.
Festivali:
2016 Toronto, London, Solun, Los Anđeles, Kairo, Čikago, Lezark, Filadelfija
Filmografija:
2016 Layla M. 2016 Stop Acting Now 2014 Brozer / Frailer 2010 Joy  2008 Het zusje van Katia / Katia’s Sister / Katjina sestra  2007 Tussenstand / Stages 2005 Allerzielen / All Souls  1999 Lopen  1997 Broos / Frail 1992 Hartverscheurend / Love Hurts 
Fotografija:
Danny Elsen
Montaža:
Dorith Vinken
Muzika:
Can Erdogan
Producent:
Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld, Laurette Schillings
Produkcija:
Topkapi Films, Menuet, Chromosom Film, Schiwago Film, The Imaginarium Films, NTR
Nagrade:
2016 Les Arcs European Film Festival - Audience Choice Prize (Mijke de Jong), Best Actress Prize (Nora El Koussour); Philadelphia Film Festival - Special Jury Award - Outstanding Performance (Nora El Koussour)

Projekcije

26feb

Vreme: 22:00
Cena: 300 RSD
Dvorana Kulturnog centra

27feb

Vreme: 16:30
Cena: 400 RSD
Cineplexx UŠĆE sala 1

MAJKE DE JONG

Majke de Jong (Roterdam, 1959) holandska je rediteljka, scenaristkinja i producentkinja u filmskoj industriji. Režirala je brojne kratke filmove za televiziju. Završila je Holandsku filmsku akademiju u Amsterdamu. Za vreme studija bila je članica radikalne antimilitantne grupe “Onkruit”.

Posle debija sa Love Hurts (1992), probila se na međunarodnu scenu sa filmom Bluebird (2004), koji je osvojio Kristalnog medveda na Berlinalu. Takođe je režirala filmove Katjina sestra (2008), Joy (2010) i Frailer (2014), koje je kritika pozdravila i dobili su nagrade na raznim festivalima. 

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe