Jezik

eng

Pratite nas

Vodič kroz program 45. FEST-a

Posle godinu dana priprema pred vama je program ovogodišnjeg Festa, na kome će se naći mnogi filmovi - od Kusturičinog Na mlečnom putu, koji otvara festival, do Skorsezeove Tišine, koja je na programu poslednjeg festivalskog dana. Siguran sam da ćete među njima pronaći mnoge po kojima će se pamtiti 45. izdanje beogradskog filmskog festivala.

Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja - od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma. Filmovi koji se u tom programu takmiče za nagradu Beogradski pobednik i druga priznanja predstavljaju snažna autorska dela koja, bez obzira na žanrovsku ili neku drugu odrednicu, nude vanvremensko prodiranje u suštinu problema koji su sastavni deo života. Informacija da su do početka 45. Festa samo tri od čak petnaest filmova otkupljena za kasnije prikazivanje u Srbiji može da vam bude dodatni podstrek da ne propustite glavni takmičarski program. Nadajmo se da će i oni čiji je to posao prepoznati mnoge filmove kojima će Fest biti odskočna daska za kasniji ulazak u naše bioskope. Među rediteljima filmova iz glavnog programa su: Haim Tabakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Argiris Papadimitropulos, Đuzepe Pičoni, Kiril Serebrenikov, Damjan Kozole i drugi.

Fest ove godine nudi i veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera, te će publika u Beogradu među prvima na planeti pogledati najnovije filmove svojih miljenika Kaurismakija, Šlendorfa i drugih. Srpski berlinski adut, Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića, stiže pred publiku Sava centra, baš kao i oskarovac Fernando Trueba, koji će u istoj dvorani predstaviti najnoviji festivalski hit, film Kraljica Španije. Tu su i Festove ekskluzive: Ang Li, Tom Ford, ali i Azgar Farhadi, Andrej Končalovski, Gzavije Dolan, Nejt Parker, Olivije Asajas, Džim Šeridan, Džim Džarmuš, Rade i Danilo Šerbedžija, Verner Hercog, Andrea Arnold, Andrej Kravčuk...

Osim Vuletića, u nacionalnom programu u trci za nagrade su i Luka Bursać, Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Filip Kovačević i Miloš Radović.

Izuzetni dokumentarci o Abasu Kjarostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova Oči čornije iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932, uz projekciju novoizrađene kopije filma Skupljači perja, pedeset godina posle svetske premijere u Kanu, ključni su delovi naših specijalnih projekcija i programa Fest klasik.

Fest se ove godine odlučio na nesvakidašnji potez. Naime, u program je ponovo uveden film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Film Žige Virca Houston, imamo problem! to nesumnjivo zaslužuje.

Četrdeset peti Fest zasigurno je velika filmska gozba kakva vam dugo nije bila servirana. Vaše je samo da ne zakasnite!

Jugoslav Pantelić,
Umetnički direktor Festa.

Sponzori

Pokrovitelj
Lukoil
 
Partneri
MTS
 
Bambi
 
Gorki list
 
Ford
 
 
 
 
http://www.nestle.rs/brands/nescafe